19 maj 2013

Så stoppar du dina cravings… i 3 enkla steg


Om du är den typen som vaknar upp på morgonen och lovar att du inte ska äta nått onyttigt på hela dagen – och några timmar senare stå där med ett stadigt grepp om en chokladkaka? Då ska du läsa det här.


1. GRUNDA ORDENTLIGT
Den största boven i småätardramat heter blodsocker.
Men om du startar dagen på ett bra sätt slipper du tampas med konsekvenserna av en instabil blodsockernivå.
Det värsta du kan göra är att helt hoppa över frukosten eftersom det få din blodsockernivå att störtdyka.
Likaså är det inte heller bra att äta fel saker på morgonen eftersom det kan komma att kickstarta dina cravings några timmar senare.
Om du till exempel äter något väldigt sockerrikt, som flingor eller vitt bröd, kommer du att få en blodsockeruppgång direkt som några timmar senare resulterar i blodsockerfall.
Det får din kropp att längta efter kolhydrater-socker, med andra ord.
Lösning: Ät en ordentlig frukost som du håller dej mätt på ända fram till lunch. Varför inte lägga ner fem extra minuter på att göra en omelett? Eller om du är den stressade typen ; en portion gröt i mikron.



2. BESEGRA EFTER LUNCHSUGET:
Om du äter ett McDonalds-mål som lunch, eller något motsvarande onyttigt, kommer det inte dröja länge förrän du är sugen på choklad.
Undvik också att köpa en lunchmacka på väg till jobbet.
Mackor behöver inte alls vara onyttiga men om det är en macka du vill ha så gör en hemma istället, då vet du vad den innehåller.
Det blir billigare också.
 Lösning: Välj en fiberrik lunch, som en välbalanserad tonfisksallad till exempel. Om mackor är din melodi så välj ett nyttigt bröd och glöm inte att fylla på med mycket grönsaker och en bra och mättande proteinkälla, till exempel kyckling eller räkor.





3. FINTA CHOKLADSUGET:
När du väl tagit den första tuggan på den bruna lyxen är det svårt att sluta, det vet du.
Choklad frigör nämligen lyckohormoner i kroppen och lindrar dessutom smärta
( vilket kan vara en av anledningarna till att du bara måste ha choklad de där dagarna i månaden, du vet ).

Men choklad får ditt blodsocker att rusa i höjden, så din kropp frigör insulin för att försöka balansera och få ner det till en normal nivå. Tyvärr är kroppen inte så bra på att frigöra insulinet i lagom mängd utan släpper ofta ifrån sej för mycket, vilket kan göra att din blodsockernivå lätt blir lägre efteråt än innan du åt den där biten. Kroppens lösning blir att längta efter ännu en bit. Och en till och en till och en till och…
Lösning: Genom att äta bra, välbalanserade måltider, kommer det sötsuget att försvinna av sej själv. Och om du känner för att småäta så satsa på mörk choklad med en kakaohalt på över 70 procent, så slipper du den negativa effekten på blodsockret.

NÄR DU BARA MÅSTE HA NÅGOT…
Om sötsuget blir oemotståndligt så satsa på ett lite hälsosammare alternativ än chips och godis. Att dippa paprika, gurka och morot i keso är till exempel ett superbra mellanmål. 
Kom ihåg att det självklart är okej att äta godis och choklad ibland, det är ju trots allt extremt gott!






Inga kommentarer:

Skicka en kommentar